Olej z opuncji – naturalny botoks

Stosunkowo nowy wśród swoich tłustych kuzynów produkt – olej z opuncji – nazywany jest naturalnym botoksem w butelce. To zachęcające hasło skłania do zapoznania się z jego właściwościami i zastosowaniem. Oto krótki przewodnik po oleju wytwarzanym z opuncji figowej, a dokładnie jej pestek.

Naturalnie i luksusowo

Olej z opuncji uznawany jest za jeden z najdroższych na świecie olejów. Aby wyprodukować 1 litr drogocennego tłuszczu, należy przetworzyć aż milion pestek pochodzących z 460 kilogramów świeżych owoców. Jego uzyskiwanie jest długotrwałe i pracochłonne. Mimo to, że nie należy do najtańszych, koszty nie są jednak powalające na kolana. Wygodną w użyciu buteleczkę można nabyć za kilkadziesiąt złotych, a dozowanie oleju jest dość wydajne. Stosuje się bowiem np. kilka kropli jako wzbogacenie używanego kremu do twarzy.
Dobry produkt nie będzie miał w swoim składzie nic oprócz naturalnego oleju z sukulentu. Powinien być tłoczony na zimno (inaczej nierafinowany), dzięki czemu zachowuje wszystkie właściwości. Jeśli producent nie zamieścił takiej informacji na opakowaniu, lepiej jest skorzystać z oferty innego.

Olej z opuncji – naturalny botoksWłaściwości oleju

O oleju z opuncji najczęściej mówi się w kontekście kobiecej urody. Rzeczywiście – wykazuje się jego przeciwstarzeniowe właściwości. Dzieje się tak, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Zwiększa też elastyczność skóry, co da się odczuć po zastosowaniu. Jest kompleksowy – łagodzi podrażnienia, koi, zmniejsza siniaki pod oczami i pajączki. Może wpływać na zwiększenie elastyczności skóry, czyniąc ją jędrniejszą i przyjemną w dotyku. Również po samej aplikacji twarz staje się jedwabiście gładka, dzięki czemu jednorazowe nałożenie jest bardzo miłym doznaniem. Zachwycą się nim panie o wysuszonej skórze, ponieważ ma właściwości nawilżające oraz zmiękczające. Jest też dobry dla osób, które mają problem nadmiernego wytwarzania sebum. Olej z opuncji figowej może doprowadzić do zrównoważenia skóry tłustej lub mieszanej. Działa też antybakteryjnie.
Swoją charakterystykę zawdzięcza m.in. wysokiej zawartości witaminy E, K, przeciwutleniaczy, fitosteroli, kwasu linolowego i kwasów omega-6. Dotąd nie zaobserwowano zmian alergicznych podczas stosowania, dlatego poleca się go również osobom o wrażliwej skórze. Można go nakładać bezpośrednio na skórę, jednak skuteczny będzie również jako dodatek do serum, kremu lub innego ulubionego kosmetyku. Olej z opuncji figowej przyjemnie się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Dzieje się tak dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym.