Kawa z przyprawami

Poranna filiżanka kawy to jeden z najprzyjemniejszych momentów każdego dnia. Picie kawy jest również świetnym pretekstem do spotkań towarzyskich. Zresztą nie bez powodu tak popularne stały się kawiarnie, które można spotkać chyba w każdym zakątku świata, niezależnie od panującej w nim kultury. Wiele z tych kawiarni (szczególnie pewna jedna znana wszystkim sieciówka) oferuje o wiele więcej niż tylko tradycyjną kawę. Z niektórych kaw robi się wręcz coś w rodzaju deseru, tak dużo jest w nich dodatków – od czekolady, przez laski cynamonu aż po pianki i bitą śmietanę. Jeżeli chodzi o takie "fikuśne" kawy, to mnie najbardziej smakują te podawane z różnymi ciekawymi przyprawami. Szczególnie fantastycznie smakuje kawa dyniowa, dlatego co roku wyczekuję chwili, kiedy zaczyna się sezon na to warzywo i kawiarnie serwują ten pyszny napój. Co ciekawe, kawę przyprawioną jest stosunkowo łatwo przygotować sobie w domu – i to każdego dnia w roku. Nie da się ukryć, że taka kawa jest również znacznie tańsza. Przyprawianie kawy w domu może być też pretekstem do fajnych eksperymentów smakowych, bowiem możemy tutaj użyć nie tylko swoich ulubionych przypraw, ale również dodatków i aromatów do ciast. Dodatkowo, szukając ciekawego smaku, można te wszystkie rzeczy mieszać w dowolnych proporcjach. Przyprawy takie jak cynamon i kardamon nadają kawie ciepłe, "przytulne nuty", podczas gdy anyż gwiazdkowaty lub imbir nadają jej mocniejszy, bardziej pikantny smak. Jak zrobić przyprawioną (i dobrą!) kawę? Metod jest wiele, a ja dziś przedstawię Wam dwie z nich. Metoda pierwsza: doprawianie zmielonych ziaren Będziemy potrzebować następujących rzeczy: - 1/3 filiżanki mielonej kawy (nie granulki kawy instant) - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu lub innej przyprawy. Kardamon, przyprawa z dyni, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i anyż gwiaździsty dobrze komponują się z kawą. Trzeba wymieszać mieloną kawę z cynamonem lub inną przyprawą w koszyku filtra ekspresu do kawy. Ja używam standardowego ekspresu do kawy, ale można także wzbogacić kawę wykonaną w prasie francuskiej, zalewaną lub zaparzoną prawie każdą inną metodą. Podane powyżej proporcje wystarczą na przygotowanie około czterech filiżanek tego pysznego napoju. Gotową kawę można dodatkowo osłodzić i jeszcze bardziej wzbogacić jej smak poprzez dolanie odrobiny mleka. Przyprawioną zmieloną kawę można przechowywać długo, należy przy tym jedynie pamiętać o tym, aby szczelnie ją zamknąć, aby nie straciła aromatu. Metoda druga: przyprawianie mleko Co będzie potrzebne: - Kawa, pikantna lub zwyczajna - 1 szklanka dwuprocentowego mleka - 2 do 3 łyżek cukru - 2 łyżki kakao (prawdziwego, nie rozpuszczalnego) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 4 laski cynamonu (opcjonalnie) - Bita śmietana opcjonalnie Pierwszym krokiem jest połączenie mleka, cukru, kakao i wanilii w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu przez pięć do siedmiu minut lub do pojawienia się małych pęcherzyków po bokach rondla. Mieszamy od czasu do czasu, aby równomiernie rozprowadzić ciepło i zapobiec przypaleniu mikstury na dnie. Nie możemy też pozwolić, aby mleko się zagotowało! Następnie trzeba rozlać mleko do czterech filiżanek i dodać kawę. Mleko dodaje bogatego smaku mokki zwykłej kawie, a całość jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam!