Zdecydowana większość osób pije przynajmniej jedną, a najczęściej kilka filiżanek kawy w ciągu dnia. Ten rozgrzewający napój nie tylko dodaje energii, ale też umożliwia delektowanie się wyjątkowymi walorami smakowymi. Te będzie można jednak wychwycić tylko wybierając kawę odpowiedniej jakości. Jaka będzie najlepsza i gdzie można ją dostać?

Kawa speciality

coffeelabNa półkach sklepowych można znaleźć wiele odmian kawy, lecz prawdziwie najwyższą jakość można uzyskać wybierając produkty oznaczane jako tak zwane speciality. Oznacza to, że dana kawa była poddana szeregowi testów i zebrała najlepsze oceny. W trakcie tego procesu weryfikacji poddany zostaje wygląd samych ziaren, a także efekty już po wypaleniu. Oczywiście ocenie podlegają również kwestie związane ze smakiem, a więc aromat, kwasowość, słodycz czy odpowiedni balans smakowy. Produkty zakwalifikowane jako speciality znacząco różnią się od tych typowo komercyjnych tym, że sam surowiec jest wysokogatunkowy i jakościowy, a ogólny aromat oraz smak jest bogatszy oraz głębszy. W związku z tym cena takiej kawy jest również odpowiednio większa, lecz jak w przypadku wielu innych produktów spożywczych - koszty rosną tutaj proporcjonalnie do walorów smakowych. Przykładem może być palarnia Coffeelab, która ma w swojej ofercie jedynie kawę speciality, lecz jest to najwyższy rodzaj oferowanych ziaren na rynku. Sam napar będzie zatem bardzo odbiegał od napoju, który można uzyskać z kawy komercyjnej, co będzie łatwe do wyłapania zarówno przez konesera kawy, jak i przeciętnego konsumenta. Najwyższej jakości kawa różni się od tej typowo komercyjnej także miejscem uprawy i sposobem produkcji. Szczególnie ważny jest etap palenia ziaren, gdyż w przypadku speciality, Coffeelab przeprowadza cały proces powoli i starannie, dopasowując również warunki (długość całego procesu, temperaturę i inne ważne czynniki) do poszczególnych odmian, podczas gdy wersje sklepowe produkowane są masowo i z mniejszą dbałością o szczegóły, co wpływa potem wyraźne na sam smak produktu.

Gdzie kupić taką kawę?

Zdecydowanie najlepsza będzie kawa bezpośrednio od producenta. Można je odnaleźć w palarniach kawy, które importują najlepsze, wysokogatunkowe ziarna i zajmują się ich wypalaniem. Lecz również na wielu stronach internetowych znajdziemy ziarna palarni kawy speciality, takich jak Coffeelab i  nie tylko, np. tutaj https://zielonytarg.pl/kawa/coffeelab. Najlepiej wybierać kawę ziarnistą, unikając wersji rozpuszczalnych oraz mielonych. Warto zwrócić też uwagę na datę palenia kawy, gdyż od tego będzie zależało to jak świeże będą dane ziarna. Dodatkowym plusem jest to, że palarnia kawy posiada wśród swoich pracowników prawdziwych specjalistów, którzy dodatkowo mogą udzielić fachowej porady odnośnie tego jakie ziarna najlepiej wybrać, zależnie od preferencji smakowych danej osoby.