Wiosna i lato to idealny czas na wypróbowanie różnych koktajli energetyczno-witaminowych, których nie można robić zimą. Świeże sezonowe owoce i warzywa zdecydowanie zachęcają do zdrowego odżywiania, dlatego poniżej znajduje się kilka propozycji przepisowych oraz ich pozytywne dla zdrowia skutki.

Najpopularniejsza witamina C

Niewiele osób wie, ale bardzo duża jej ilość znajduje się w jabłkach. Polska znana jest na całym świecie, jako czwarty największy ich eksporter. Z tego też powodu dobrze jest to wykorzystać. Koktajl stworzony na bazie jabłek można mieszać z wieloma gatunkami warzyw i owoców, w zależności od swoich preferencji. Najbardziej znanym jest połączenie jabłko-marchewka z odrobiną soku z cytryny. Każda porcja takiej bomby witaminowej wpływa korzystnie na kondycje przede wszystkim skóry i paznokci. Dostarczany jest beta karoten, który niweluje przebarwienia skórne, a także pomaga osiągnąć efekt zdrowej opalenizny. Składniki powinno się dodawać wedle uznania.

Leśne niespodzianki

Owoce leśne, do których należą maliny, jeżyny i truskawki to rozkosz dla podniebienia. Zmiksowane razem z kefirem dostarczają mnóstwa energii i składników odżywczych, które wspaniale wpływają na kondycję cery oraz nerek. Gorąco polecany reumatykom oraz osobom posiadającym schorzenia nerek oraz wątroby. Jeden koktajl wykonany na bazie truskawek, malin i owoców leśnych pity regularnie obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest to zdecydowanie pyszna przyjemność dla ludzi w każdym wieku. Dzięki tego typu koktajlom można bardzo łatwo zachęcić najmłodszych do zamienienia szkodliwych cukrów zawartych w słodyczach na te, dostarczane przez owoce.

Najwięksi fani zdrowych koktajli lubią sięgać po najdziwniejsze mieszanki, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się ekstremalnie niepasujące do siebie. Niemniej jednak po pierwszym łyku można przekonać się co do ich smaku. Jednym z takich koktajli owocowo-warzywnych jest ten wykonany na bazie arbuza, szpinaku i jagód. Posiada słodki smak, który wzbogacony jest o lekką nutkę goryczy dostarczaną przez warzywo. Jego kolor jest lekko odpychający, jednakże smak nadrabia wszystko. Dodane do niego jagody są ukłonem w stronę osób posiadających problemy ze wzrokiem. Ich witaminy pozytywnie działają na poprawę kondycji widzenia.